“Sırbistan, Ukrayna’ya silah sattı” iddiası

Rusya ile tarihi bir yakınlığı olan Sırbistan’ın, Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana Ukrayna’ya cephane sattığı ifade edildi.

Belgrad yönetiminin, Kiev’e geçen iki yıldan uzun sürede, toplam değeri yaklaşık 800 milyon euro olan cephane satışında bulundu. Sırp medyası, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in, silah ihracatı miktarını doğruladığı ancak Kiev’e doğrudan satış yapıldığı yönündeki haberlerin gerçek olmadığını söylediği aktarıldı. Vucic, cephanenin ABD, İspanya ve Çekya gibi müttefik ülkelere satıldığını ve bu ülkelerin daha sonra söz konusu cephaneyi ne yapacaklarına kendilerinin karar verdiğini dile getirdi.

VUCİC’İN RUSYA- UKRAYNA POLİTİKASI

Bazı siyaset bilimciler, Vucic’in ikili bir yol izlediğini ve bir yandan ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olması için çaba sarf ederken, diğer yandan Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler içinde olduğunu belirtiyor.

Belgrad, Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana Avrupa’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara katılmayı reddetti. Vucic, ülkesinin bu tavrı ile ilgili yaptığı son açıklamada, “Bizim hem Kiev’de hem de Moskova’da dostlarımız var. Onlar bizim Slav kardeşlerimiz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir