Emeklilikte yeni dönem: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) geliyor

Yeni düzenlemelerle birlikte, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) bu sonbaharda devreye alınması planlanıyor. İlk aşamada, yaklaşık 9,5 milyon kişinin bu sisteme dahil olması öngörülüyor. Bu sayede emeklilikteki tasarrufların üç katına kadar artabileceği ifade ediliyor.

BES, devlet teşviki, yüksek fon getirileri ve vergi avantajları ile geniş bir katılımcı kitlesine sahip olmaya devam ediyor. Güncel olarak 16,4 milyona yaklaşan katılımcı sayısıyla büyük bir tasarruf platformu oluşturan sistem, Türkiye sigorta sektöründe emeklilik tasarruflarını ve yatırım hacmini önemli ölçüde artıracak yeni düzenlemelerle ilerlemeye devam ediyor.

YILLIK 200 MİLYAR TL’LİK KATKININ YATIRIMA DÖNÜŞMESİ BEKLENİYOR

BNP Paribas Cardif Türkiye Banka Sigortacılığı ve Acente Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, yılın son çeyreğinde uygulanması beklenen TES’in sektörde devrim niteliğinde bir değişim yaratacağını belirtti. TES’in hayata geçmesiyle birlikte yıllık bazda 200 milyar TL’lik katkının yatırıma dönüşmesi bekleniyor.

ZORUNLU OLMASI PLANLANIYOR

Henüz tüm detayları netleşmemiş olan TES’in, Sosyal Güvenlik Sistemi’ni tamamlayıcı nitelikte ve geniş kapsamlı, zorunlu bir uygulama olması planlanıyor. Gökhan Sertsöz, “Yeni sistem, işverenler için teşviklerin de desteğiyle verimliliği ve katılımı artırmayı hedefleyecek. Otomatik Katılım Sistemi’nden (OKS) elde edilen tecrübe, TES’e katılım süreçlerinin düzenli bir şekilde izlenmesine büyük katkı sağlayacak” dedi.

TES ile ilgili katılım şartları henüz tam olarak belirlenmediği için kesin katılımcı sayısını tahmin etmek zor, ancak mevcut veriler ışığında, yaklaşık 9,5 milyon çalışanın mevcut Otomatik Katılım BES sözleşmeleriyle hızlı bir şekilde TES’e dahil olması bekleniyor.

“TES, TÜRKİYE’NİN EMEKLİLİK İÇİN YAPTIĞI TASARRUF TUTARINI 3 KATINA ÇIKARTACAK”

Beklenen TES düzenlemesi ile birlikte hem çalışan hem de işverenin katılımı ile yapılan yatırımlar sayesinde emeklilik için gerekli olan birikim seviyelerine ulaşmanın önünün açılacağını ifade eden Gökhan Sertsöz, “Şu anda ülkemizde 26 milyon aktif sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bu sayının 19 milyonu 4A kapsamında yer almaktadır. TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın 2 katına tekabül etmektedir. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını 3 katına çıkartacaktır. Özetle; tüm bu süreçlerin sonunda başarı ile kurulacak TES’in hem bireylerin emeklilik tasarrufları için hem de ülkemizin makroekonomik dengeleri bakımından çok önemli bir transformasyon sağlayacağını söyleyebiliriz” dedi.

Bu yönleriyle katılımcılara ikinci emeklilik şansı tanıyan TES’in çalışanlara katkısının büyük olacağını düşündüklerini de dile getiren Gökhan Sertsöz, “Ancak elbette burada başarılı olunması için iki önemli kriter de söz konusu olacak. İlk olarak az önce bahsettiğim gibi sistemin sağlıklı işleyişi için tüm detaylarının netleşmesine ihtiyacımız var. İkinci kriter ise mevcut ekonomik koşullarda çalışanların tasarruf edebilme güçlerinin artırılması olacak” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir