Edge AI: Yapay Zeka Birimleri, GPU Güç Tüketimini Düşürebilir

PowerColor, AMD Radeon RX ekran kartlarında güç tüketimini azaltmak üzere NPU’ların (Neural Processing Unit) kullanılmasını sağlayan  “Edge AI” isimli yeni bir teknoloji geliştiriyor. Şirketin tanıtımında Cyberpunk 2077’den bir örnek verilirken güç tüketimi 263,2W’tan 205,3W’a kadar düştü. Bu da %22 gibi ciddi bir iyileştirme demek. AMD’nin güç tasarrufu modu %18,5 oranında gelişim sağlamış görünüyor ve en azından bu tabloya göre Edge AI ile elde edilen sonuçlar daha iyi.

Final Fantasy XV için de rakamlar mevcut ve %22,4’lük fark görüyoruz. PowerColor, Edge AI teknolojisinin ekran kartı ve PowerColor’ın kendi GUI’sinin (grafiksel kullanıcı arayüzü) iletişimi yoluyla çalıştığını ve NPU ile aradaki boşluğu doldurmak için uyum sağlandığını açıklıyor. IT Media‘ya göre Computex’teki test standında NPU açıkken harici olarak GPU’ya bağlanmıştı. Bu da benzer NPU güç tasarrufunun Ryzen 8000 serisi gibi CPU üzerindeki bir NPU aracılığıyla elde edilip edilemeyeceğini merak etmemize neden oldu. PowerColor ayrıca basın duyurusunda Edge AI On’un performansı biraz artırdığını iddia etti. Aynı zamanda sahadaki teknik incelemeciler, daha verimli NPU test bilgisayarı ile standart GPU arasında FPS’de %10’luk bir düşüş olduğunu doğruladı.

NPU’lar hayatımıza çok hızlı şekilde girdi ve kalıcı olarak gibi görünüyor. Yapay zeka işleri bir yana, oyun performansına katkıda bulunulması oyuncular için de büyük bir kazanç olacak. Intel, AMD ve Qualcomm dahil olmak üzere çip üreticileri, yeni nesil çiplerini NPU dediğimiz yapay zeka birimleriyle göndermeye başladı.

NPU’lar mobil uygulamalar için harikalar yaratabilir. Yapay zeka hesaplamaları son derece işlemci ağırlıklı. Bu nedenle yerleşik yapay zeka hızlandırıcıları, pil ömrünü korumak için yüksek verimliliğe ihtiyaç duyan dizüstü bilgisayarlara uyum sağlıyor. Masaüstü piyasası NPU’lara daha az ihtiyaç duyuyor; ancak masaüstü bilgisayarlar genellikle yapay zeka hesaplamalarını daha fazla güçle ancak NPU’lardan daha az verimlilikle sunabilen harici ekran kartlarından besleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir