Biden otomotiv işçilerinin grevine katıldı

ABD Başkan Joe Biden, Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) sendikasına üye General Motors işçilerinin grevine destek ziyareti yaptı.

VOA Türkçe’nin haberine göre büyük otomotiv firmalarının fabrikalarının bulunduğu Michigan eyaletine Air Force One uçağıyla giden Biden’ı havaalanında UAW sendikasının başkanı Shawn Fain karşıladı. Fain grevci işçilerin yanına giden Biden’a da başkanlık limuzininde eşlik etti. Biden ve Fain, Detroit’in batısındaki bir banliyöde bulunan General Motors oto yedek parça dağıtım deposuna gitti. Biden, UAW üyesi işçilerin yüzde 40 oranında maaş zammı alması gerektiğini söyledi.

ABD TARİHİNDE İLK

ABD başkanlık ve çalışma hayatı tarihi uzmanları, görev başındaki bir başkanın devam eden bir greve destek vermesinin geçmişte örneği olduğunu hatırlamadıklarını, Franklin D. Roosevelt ve Harry Truman gibi sendika destekçisi başkanlar döneminde bile böyle bir duruma rastlanmadığını söylüyor.

Theodore Roosevelt, 1902 yılındaki tarihi bir kömür grevi sırasında işçi liderlerini ve maden işletmecilerini Beyaz Saray’a davet etmiş ve bu karar, o dönemde işçi sendikalarına nadiren açılan bir kucak olarak değerlendirilmişti.
Kongre üyeleriyse sendikalarla dayanışma ifadesi olarak grevlere katılıyor. 2020 yılında Demokrat Parti önseçim kampanyaları sırasında Biden ve diğer aday adayları, Las Vegas’ta yüzlerce kumarhane çalışanlarının grevine katılmıştı.
Ancak işçi haklarıyla ekonomi, tedarik zincirleri ve gündelik yaşamın diğer unsurları arasında bir denge kurmak zorunda olan görev başındaki başkanlar, Biden’a kadar, grev anlaşmazlıklarından uzak durmayı tercih etmişti.

TRUMP DA MİCHİGAN’A GİDECEK

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık seçimlerine katılacak adayını belirleyeceği önseçim sürecinde yarışı önde götüren eski Başkan Donald Trump ise yarın akşam yayınlanacak ikinci tartışma programına katılmak yerine Michigan’a giderek grev yapan işçilerle görüşecek. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir