TCMB petrol fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini analiz etti

Ham Petrol Fiyatlarının Etkileri ve Analizi: TCMB Blogunda Yayımlanan İnceleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde yer alan “Uluslararası Petrol Fiyatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” başlıklı analize göre, ham petrol fiyatlarının belirgin bir oynaklık gösterdiği ve yıl boyunca ani dalgalanmalar yaşayabildiği vurgulanıyor. Son dönemdeki gelişmelerin bu durumu teyit ettiği belirtilerek, ham petrol fiyatlarındaki keskin artışların temel makroekonomik göstergeleri olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Analize, TCMB’nin internet sitesinde Başdanışman Eren Ocakverdi, Kıdemli Ekonomist Okan Eren, Ekonomist M. Koray Kalafatcılar, Yardımcı Ekonomist Orhun Özel tarafından hazırlandığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda 60 dolara kadar düşen Brent petrol varil fiyatının hızla artarak 80 dolara yaklaştığı analizde, uluslararası fiyatların biraz yumuşamasına rağmen, önceki dönemlere kıyasla daha yüksek seviyelerde seyrettiği kaydediliyor.

Analize göre, tedarikte yaşanabilecek aksaklıklar nedeniyle fiyatlardaki artışın büyüklüğünün, ham petrol fiyatlarının olası etkilerini gözden geçirmeyi gerektirdiği vurgulanıyor. Türkiye ekonomisi için bu artışların enflasyon ve cari denge üzerindeki muhtemel etkilerinin hesaplandığı belirtiliyor.

Ham Petrolün Enerji İthalatı ve İhracatı Üzerindeki Etkileri

Analize göre, ham petrol fiyatları arz ve talep kaynaklı gelişmelerden dolayı oldukça oynak bir dinamiğe sahip. Yapılan değerlendirmelerde, 2022 yılı başında 70 dolar seviyesinde olan Brent petrol fiyatlarının hızla yükselerek 128 dolara çıktığı, ardından 80 dolara gerileyerek yıl ortalamasında 99 dolara ulaştığı belirtiliyor.

Analizde, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki değişimlerin Türkiye’nin cari denge üzerinde önemli etkilere sahip olduğu ifade edilerek, enflasyon ve cari denge üzerindeki etkileri açıklanıyor. Ham petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt üzerinden tüketici enflasyonunu direkt etkilediği, taşımacılık maliyetleri ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarında dolaylı artışlara yol açtığı kaydediliyor.

Analizde yapılan hesaplamalara göre, ham petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 10’luk bir artışın tüketici enflasyonunu 1 puan artırdığı belirtiliyor. Ayrıca, bu artışın Türkiye’nin cari dengesi üzerindeki etkileri de detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Özetle, ham petrol fiyatlarındaki oynaklıkların ve yaşanan dalgalanmaların, temel makroekonomik göstergeler üzerindeki etkilere dikkat çekiliyor. Analizde yer alan değerlendirmeler, ham petrol fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini açıklayarak, yönetilebilir düzeyde olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Konut ihtiyacı için arsa alımını artırdı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, enflasyonun gerilemesi ve faizlerin düşmesinin gelecek dönemde sektördeki hareketliliği destekleyeceğini vurgularken, artacak talebe yanıt vermek için ciddi arsa alımları yaptıklarını ifade etti.

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Bursa şeftalisinde hasat başladı, çiftçiyi memnun eden fiyat duyuruldu

Bursa şeftalisi ve nektarinde hasat başlarken, toptan kilogram fiyatının 100 liraya ulaşması çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu Ovası’nın normalde armut üretimiyle bilindiğini ve yoğunlukla bu ürünün …

Kahvaltının vazgeçilmezine üst üste bir zam daha!

Kahvaltıların temel gıdası yumurtaya bir zam daha geldi. Artan üretim maliyetleri ve yükselen talep, fiyatları yeniden tırmandırdı. Türkiye’nin önde gelen yumurta üretim merkezlerinden Afyonkarahisar ve Kayseri’de, toptan yumurta fiyatlarına yeni …

Un ihracatında bu yıl 3 milyon ton hedefleniyor

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, yeni sezonda da un ihracatında dünya lideri olmayı hedeflediklerini belirterek, “Buğdaylarımız bu sezon yeterince kaliteli ve ithalatımız da açık. 3 milyon tonu bulabilecek un ihracatı hedefimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Üniversite fiyatları roket gibi fırladı! Türkiye Avrupa’yı solladı

Vakıf üniversitelerinin eğitim ücreti Avrupa’daki fiyatları solladı. Eğitim ücretlerini karşılamak servet istiyor.