4 kişinin ölümüne neden oldu: Nasıl olduğunu halen anlamış değilim, şaşkınım

Bakırköy’de 11 Mart tarihinde Florya istikametinde ilerleyen Mehmet Fettahoğlu’nun kullandığı TIR üst geçide çarparak bir otomobilin üzerine devrildi. TIR’ın üzerine devrildiği otomobilin içinde bulunan Recep Aytekin (44), Güler Aytekin (66), Sultan Aytekin (43) ve Merve Aytekin’in (16) olay yerinde hayatını kaybetti. Kazanın ardından tutuklanan TIR sürücüsü Mehmet Fettahoğlu hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

“SORUN OLACAĞINI DÜŞÜNMEDİM” 

Açılan davanın ilk duruşması dün Bakırköy 21.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Fettahoğlu ve tarafların avukatları katıldı. Tutuklu sanık Mehmet Fettahoğlu savunmasında, “Olay günü kullandığım TIR çalıştığım şirkete aittir. Şirket kayıtlarında TIR’ın çekeci ve dorsesinin yerden azami yüksekliğinin Türk mevzuatına göre 380 cm üzerinde olmasına müsaade edilmiyor. Çekicinin arkasında bulunan sehpanın üzerindeki konteynerlar genelde standart yüksekliktedir. Bunların yüksekliği genelde 280 cm olur. Sehpanın yüksekliği ise 100 cm yüksek olamaz. Böyle olursa araç muayene istasyonunda geçer not alamaz ve trafiğe çıkamaz. Kazanın gerçekleştiği yerin karşı istikametinden aynı gün geçtim. Bir sorun yaşamadım. Önceki geçişimde de arkada aynı konteyner vardı, bu kazanın nasıl olduğunu halen anlamış değilim, hala şaşkınım. Hatta, ben aynı yerden geçerken konteynerın içi boştu. Mal yükleyip geri döndüğümde doğal olarak azami yüksekliğin düşmüş bile olması gerekirdi. Bilinçli olarak gerçekleşen bir şey değildir. Kimseye zarar vermek istemedim. Kaza mahallinin hemen öncesinde aralıklarla yol kenarında bulunan uyarı levhalarında düşük köprü (4 metre) tarzında uyarılar yazdığını gördüm. 4 metrenin üzerinde olmadığımı düşündüğümden ve aynı gün karşı taraftan da geçtiğimden ve köprünün altından sorunsuz geçtiğim için herhangi bir sorun olacağını düşünmedim. Hızım ortalama 30 km idi. Kaza meydana geldiğinde köprü virajlı olduğu için çarpma noktasında aracımın yoldan savrulmasına ve konteynerın içinde de yük olduğundan dolayı kaymasına ve devrilmesine sebep oldu. Kaza bu şekilde gerçekleşti” diye konuştu.

AYNI TIR’IN İKİNCİ KAZASI

Müştekilerin avukatı Elif Cemre Gök ise beyanında, “Şikayetçiyiz. Dosyayı incelediğimizde zaten TIR’ın 4 metreyi geçtiği polis tutanaklarında da yazılmıştır. Basit bir internet taramasıyla orada defalarca TIR kazası olduğunu görebiliyoruz. Kazaya karışan aynı TIR, 2019’da da aynı yerde aynı şekilde kazaya sebebiyet vermiştir. Aynı şirkete ait başka kazaların olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz. Kazanın olduğu yerde 4 kişinin ölümüne sebep olundu. Ayrıca sanığın az önce savunmasında ikrar ettigi üzere kendisi uyarı levhalarını gördügü halde bunu dikkate almadığını ifade etmiştir.” dedi.

“HIZINI HİÇ KESMEDİ”

Ölen Recep Aytekin’in kardeşi Yunus Aytekin de duruşmada tanık olarak dinlendi. Aytekin ifadesinde, olay günü Ramazan’ın ilk günü olduğunu ve yemeğe gittiklerini belirterek, “TIR’ın 2-3 araba arkasındaydım. Recep abim orta şeritte ilerliyordu. TIR’ı süren abi hızını hiç kesmedi. Köprüye çarparak Recep abimin arabasının üzerine devrildi. TIR eğer hızlı olmasaydı dorseyi o şekilde deviremezdi.” dedi.

KEŞİF YAPILACAK

Mahkeme, olay yerinde keşif yapılarak bilirkişi raporu alınmasına ve sanığın tutukluluk halimin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. 

SABIKALI ÜST GEÇİT

Rauf Orbay Caddesi’nde bulunan üst geçitte daha önce de benzer kazalar meydana gelmişti. 

ABD’Lİ OYUNCU DA AYNI YERDE KAZA YAPMIŞTI

29.04.2023 tarihinde, o sezon Anadolu Efes’te oynayan Bryant Dunston’ın kullandığı otomobilin üzerine de aynı yerde TIR’ın üst geçide çarpması nedeniyle dorsesi devrilmişti.

Otomobilinde sıkışarak yaralanan ABD’li basketbolcu Bryant Dunston, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 Mart’ta Yeşilköy Mahallesi Florya istikametinde 34 ER 260 plakalı tırla ilerleyen Mehmet Fettahoğlu’nun, ağır tonajlı araçlar için 4 metreyi gösteren gabari yükseklik uyarısı ve bilgi levhalarına rağmen Hava Harp Okulu yolundan sağa mecburi yön istikametine girmeyip devam ettiği belirtiliyor.

Dorsesinin sağ üst köşesi Yeşilyurt varyant köprüsüne çarpan tırın çekicisi ve yarı römorkuyla yan yatarak, aynı istikamette seyir halindeki 34 TY 3045 plakalı otomobilin üzerine devrildiği anlatılan iddianamede, kazada otomobildeki sürücü Recep Aytekin (44), Güler Aytekin (66), Sultan Aytekin (43) ve Merve Aytekin’in (16) hayatını kaybettiği aktarılıyor.

İddianamede, sanık Mehmet Fettahoğlu’nun, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir