Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden Jeolog, Devasa Bir Tektonik Plaka Keşfetti

Utrecht Üniversitesi’nden jeolog Suzanna van de Lagemaat, Pasifik Okyanusu’nun dörtte biri büyüklüğündeki, uzun süredir kayıp olduğuna inanılan devasa bir tektonik plakayı dijital ortamda yeniden keşfetti.

Yapılan araştırmalara göre, Dünya’nın manto tabakasındaki sıcaklık ve bileşimdeki anomaliler incelenerek, on yıldan fazla bir süre önce “Pontus Plakası”nın varlığı öngörülmüştü.

Son saha çalışmaları ve ileri jeolojik modellemeler sayesinde, Filipinler’e yakın eski dalma bölgelerinin izleri takip edilerek, kayıp plakanın belirgin olmayan sınırları netleştirildi.

Tektonik plakalar, Dünya’nın dış kabuğunu oluşturan büyük bloklardır ve konveksiyon akımlarıyla hareket ederler. Bu hareketler, yeryüzünde depremlerden volkanik aktiviteye kadar birçok jeolojik olayı tetikler.

Van de Lagemaat ve ekibi, Japonya’dan Yeni Zelanda’ya kadar geniş bir coğrafyada topladıkları sismik ve kayaç verilerini, gelişmiş bilgisayar destekli haritalama araçlarıyla bir araya getirmiştir.

Yapılan çalışma, mantoda bulunan sıcaklık anormallikleri ve mikroskobik kimyasal izler aracılığıyla, kayıp bir megaplakanın varlığını güçlü bir şekilde belgelemiştir.

Çalışmanın sonuçları, Pontus Plakası’nın kalıntılarının Kuzey Borneo, Palawan Adası ve Güney Çin Denizi’ndeki bazı parçalar halinde “geri getirildiğini” göstermektedir.

Bu keşif ile birlikte, bölgenin Panthalassa ve Tethys okyanuslarını şekillendirme süreci hakkında önemli bir jeolojik hikaye daha aydınlanmış oldu.

Gondwana Research dergisinde yayımlanan bu çalışma, yerkabuğunun derin tarihine ışık tutarken, kayıp plakaların izini sürebilmenin dijital ve saha çalışmalarının bir araya gelerek çığır açıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Related Posts

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Cihazlarınız ıslanınca aslında ne oluyor? İşte yanlış bilinen doğrular

İnternetteki forumlarda ıslanan cihazı kurutma tavsiyeleriyle dolu olsa da; sıvı koruması ve tamiratla ilgili sorunlu efsaneler, tüketiciler için gerçeği kurgudan ayırmayı zorlaştırıyor.

Bu popüler Chrome uzantıları saniyeler içinde verileri ifşa ediyor!

Milyonlarca kullanıcıya güvenli gezinme, performans veya gelişmiş özellikler vaat eden popüler Chrome uzantılarının birçoğu, Symantec’in son raporuna göre verilerinizi şifrelenmemiş HTTP üzerinden iletiyor ve kodlarına API anahtarları gömüyor.