Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

Günlük Yaşantınızı Değiştirmek Bilişsel Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, günlük yaşama yapılan değişikliklerin ruh hali, hafıza ve genel refah üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koydu. Özellikle yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilecek çevresel ve davranışsal faktörlere dikkat çeken çalışma, büyük ilgi gördü.

18 sağlıklı bireyin katıldığı araştırmada, ortalama yaşları 71 olan katılımcılar, 2020 yazındaki pandemi döneminde 8 hafta boyunca her gün farklı bir aktiviteye katılmaya teşvik edildi. Araştırmacılar, pandemi koşullarında monoton yaşamın dışına çıkan bireylerin bilişsel süreçler üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde inceledi.

Katılımcılar, anılarını kaydetmek ve hatırlamak amacıyla ‘HippoCamera’ adlı nörobilim temelli bir akıllı telefon uygulamasını kullandı. Bu uygulama, beynin hafıza merkezi olan ‘hipokampus’un çalışma prensibini taklit ederek, kullanıcıların günlük yaşamlarından seçtikleri anları kaydetmelerine olanak sağladı. Ayrıca katılımcılar duygusal durumlarını, zaman algılarını ve sıkılma düzeylerini de düzenli olarak raporladı.

Çalışmanın sonuçları, farklı deneyimlerin sadece hafıza performansını artırmakla kalmadığını gösterdi. Elde edilen bulgular, daha olumlu duygular, azalan can sıkıntısı ve hızlanan zaman algısı gibi psikolojik faydaların da sağlandığını ortaya koydu. Araştırmanın öncüsü Prof. Dr. Morgan Barense, “Yaşın yanı sıra yetersiz uyarıcı çevreler ve sosyal izolasyon, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Alınan sonuçlar, bireylerin yaşam tarzlarında yapacakları küçük değişikliklerin, ileri yaşlarda bilişsel sağlığın korunmasında ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Wasabi’yi unutun: Bilim insanları Dünyanın en acı tadını keşfetti

Geleneksel acı algımız değişiyor: Yeni keşfedilen bir mantar, şimdiye kadar bilinen tüm acı tatları gölgede bıraktı. Su bile bu acıyı bastıramıyor!

Galaxy S22 serisi ve S23 FE için One UI 7 güncellemesi sunulmaya başlandı

Uzun süren gecikmelerin ardından Samsung, Android 15 tabanlı One UI 7 dağıtımlarını hızlandırmaya başladı. Galaxy S24 ve S23 serisinden sonra, Galaxy S22 serisi ve S23 FE modeli de yeni yazılım sürümünü almaya başladı. Galaxy S22 serisi ve S23 …

Intel Panther Lake işlemciler netleşiyor: Cougar Cove ve Darkmont mimarileri doğrulandı

Intel’in yeni nesil Panther Lake platformu için hazırlıkları hız kazandı. Önümüzdeki dönemde resmiyet kazanacak işlemciler hakkında, PCI ID listelerinde yeni bilgiler keşfedildi. İşte yeni mimarinin çekirdek kombinasyonları ve daha fazlası …

AMD Radeon RX 9000M serisi geliyor! İşte özellikleri

AMD, RDNA 4 mimarisiyle güçlendirdiği yeni Radeon RX 9000M serisi ekran kartlarını dizüstü bilgisayarlar için hazırlıyor. Sızdırılan bilgilere göre, AMD dizüstü segmentinde de masaüstünde elde ettiği ivmeyi sürdürecek. Radeon RX 9000M serisi …

iPhone 17 serisi için bir iyi bir de kötü haber!

Apple, yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Lansman tarihi yaklaşırken seriye ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Son paylaşılan raporlar iPhone 17 ailesinin bellek kapasiteleriyle …

Kuantum yağmuru ilk kez gözlemlendi

Kuantum dünyasının tuhaf ve soyut yasaları, zaman zaman tanıdık doğa olaylarıyla ilginç biçimlerde kesişebiliyor. İspanya ve İtalya’dan bir araştırma ekibi, şimdiye kadar yalnızca teorilerle açıklanan “kuantum yağmuru”nu ilk kez deneysel olarak gözlemlemeyi başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir