Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Amasya’da Araç Kazası: Otomobil Mağaza Vitrinine Daldı

Amasya’da Şamlar Mahallesi’nde meydana gelen kazada, bir otomobil başka bir araca çarptıktan sonra kontrolden çıkarak bir gelinlik mağazasının vitrinine daldı. Kazada sürücüler yaralanmadan kurtulurken, mağaza sahibi durumu maddi hasarlı kaza olarak değerlendirdi. Kazanın anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Sema Silkin Ün’den Bakan Şimşek’e Sert Tepki

Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün, Bakan Şimşek’in açıklamalarını eleştirerek hayatın yüzdelerle ölçülemeyeceğini vurguladı.

PAÜ ve Yeşilyuva Kooperatifi’nden İş Birliği Protokolü

Pamukkale Üniversitesi, staj ve burs desteği ile öğrencilere istihdam fırsatları sunacak.

Resmi Gazete’de yayımlandı: İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar

İsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

İş dünyasından “Terörsüz Türkiye” açıklaması

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Terör örgütü PKK’nın silah teslim sürecinin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü tarihi mesajlarını, iş dünyası olarak Türkiye’nin geleceği için dönüm noktası görüyoruz. Yeni dönemde Musul ve Kerkük’ten İstanbul’a, Şam’dan Ankara’ya, Halep’ten İzmir’e oluşturulan güçlü bağlar hem Türkiye hem bölge ekonomisine yüz milyarlarca dolarlık üretim ve yatırım gücü katacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri 14 Temmuz’da başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaz tatilinde YHT seferlerini artıracaklarını duyurarak, “14 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri düzenleyeceğiz” dedi.