Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İşler Yavaşladı: Finansman Sorunu ve Diplomatik Gerilim

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da yaşanan gelişmeler endişe verici bir noktaya ulaştı. Siemens Energy’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar sebebiyle bazı kritik parça ihracatını durdurması, teknik aksamalara neden oldu. Ancak Reuters’ın bildirdiğine göre, asıl sorun finansmanda. Rosatom’un 7 milyar dolarlık fonu henüz aktarmaması nedeniyle üç reaktörün inşaatı askıya alındı.

Akkuyu’daki bu yavaşlamanın arkasında diplomatik bir gerilim olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Çin ile görüşmelere başlaması, Moskova’yı rahatsız etti. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinop projesini de kendilerine vermek istediğini açıklamıştı. Ancak Ankara, seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor.

Fidan Devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Haberlere göre Fidan, Akkuyu projedeki sorunların çözümü için destek talep etti. Aynı zamanda Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakerelere destek vermesini istedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan doğal gaz borcunun yaklaşık 27 milyar doları bulduğu iddia ediliyor. Ankara, bu borcun yeniden yapılandırılması için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Akkuyu’daki gecikmeler ve Sinop’un geleceği, Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni bir pazarlık sürecine işaret ediyor.

Japonya İstiyordu Vazgeçti

Sinop Nükleer Güç Santrali için ilk olarak Japonya ile görüşmeler yapılmıştı ancak Japon-Fransız konsorsiyumu projesinden maliyet artışı nedeniyle vazgeçti.

20 Milyar Dolarlık Proje Tamamlanamıyor

Akkuyu Santrali’nin çalışmaları 15 yıl önce başladı ve 2023’te tamamlanması planlanıyordu ancak gecikmeler nedeniyle sadece bir ünitenin inşaatı bitirilebildi.

Gecikmede Ambargo Etkili

Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar projeyi olumsuz etkiledi. Alman sanayi devi Siemens, federal hükümeti gerekli izinleri vermemekle suçladı.

Fiyatlar Dünya Ortalamasının Üzerinde

Akkuyu Santrali Türkiye’de ilk yap-işlet-devret projesi olacak. Türkiye, Rosatom’a enerji karşılığında kilowatt saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bu rakamın dünya ortalamasının 2-3 katı olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Türkiye’nin 100 yıllık ayakkabı devi iflas yolunda

1925 yılında kurulan ve 3 nesildir Türkiye’de ayakkabı üreticiliği yapan Urgan Ailesi, konkordato ilan etti. Ailenin sektörde en bilinen markası ‘Hammer Jack’ olurken, konkordato ilan edilen şirketler arasında Efe Ayakkabıcılık, Panda Ayakkabıcılık ve Efe Otelcilik bulunuyor.

Senegal için enflasyonlu günler tekrar başladı

Nisan ayındaki düşüşün ardından Mayıs ayında yeniden ivme kazanan Senegal enflasyonu, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Ulusal İstatistik ve Demografi Ajansı (ANSD) tarafından açıklanan verilere göre, özellikle alkollü içecekler ve …

Komşuda biftek fiyatına Türkiye’de hamburger

Yunanistan’daki mekânların yiyecek ücretlerinin Türkiye’deki tatil beldelerine göre biraz daha ucuz olduğu görülürken, euro kurunun sürekli yükselmesi nedeniyle iki yerdeki ücretler el yakıyor.

Kurban Bayramı tatilindeki doluluk Egeli turizmciyi sevindirdi

Kurban Bayramı tatilindeki doluluk Egeli turizmciyi sevindirdi

İsveç inşaat sektörünün büyümesi yavaşladı

İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre, inşaat sektörü nisan 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 oranında büyüdü. Bu oran marttaki yüzde 2,7’lik artışın gerisinde kalsa da sektörde üst üste ikinci kez büyüme yaşandı. Aylık bazda inşaat …

CHP’den işsizlik fonu tepkisi: Fon, işsize değil işverene çalışıyor

CHP’den işsizlik fonu tepkisi: Fon, işsize değil işverene çalışıyor