Selülit Neden Olur?

Selülit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir?

Selülit, genellikle bacak, kalça ve kollarda görülen aşırı yağ birikmesi sorunudur. Lipödem olarak da bilinen bu durum, sadece estetik bir sorun olarak görülmemeli, sağlık açısından da ciddiye alınmalıdır.

Memorial Ataşehir Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Uz. Dr. Jale Özdemir’e göre, lipödem hastalığının doğru tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabileceği belirtilmektedir.

Bacak ve kalçalarınızda yağ birikmesi varsa

Lipödem, bacak ve kalçalarda başlayarak kollara kadar ilerleyen anormal yağ birikmesi şeklinde kendini gösterir. Bu durum, kanlanma ve lenfatik drenaj bozukluğu ile karakterizedir ve hormonal etkilere bağlı metabolik bir hastalıktır.

Lipödem, genellikle bacak ve kollarda simetrik yağ birikimi ile kendini gösterir. Tutulan bölgelerde diğer bölgelere göre belirgin boyut farklılıkları olabilir ve hassasiyet ile ağrı belirgin olabilir.

Kadınların %11’den fazlası risk altında

Lipödem, östrojen hormonu bozuklukları ile ilişkilendirilen bir hastalıktır ve genellikle kadınlarda görülür. Lipödem, sıklıkla obezite ve lenfödemle karıştırılabilir, ancak belirgin farklılıkları vardır.

Lipödem hastalarının çoğunun vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olduğu belirtilmektedir.

Kol ve bacaklarınızdaki morarmaları önemseyin

Lipödem belirtileri arasında yağ birikimi, hassasiyet, hızlı morarma, yorgunluk, varisli damarlar, cilt sorunları, depresyon ve obezite yer alabilir.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse

Lipödem hastalığının tanısı için detaylı bir tıbbi ve soy geçmiş analizi önemlidir. Fiziksel muayene sonrasında tanı konulabilir ve bazı görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Lipödem, 4 evrede incelenir ve ilerleyen aşamalarda tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir.

Erken evrede yapılan liposuction hastanın yaşam kalitesini artırır

Lipödem tedavisinde liposuction, anormal yağ dokusunun uzaklaştırılmasını amaçlar. Ancak cerrahi müdahaleyi desteklemek için diyet, egzersiz, kompresyon giysileri ve lenf drenajı gibi yöntemler de kullanılmalıdır.

Liposuction, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve ileri evre lipödem durumlarında ağrıyı ve hareket kısıtlılığını hafifletebilir. Ancak tedavinin başarılı olması için uygun bir takip ve destek gereklidir.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler