Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Yaz Mevsiminde Dondurmanın Riskleri

Yaz mevsiminin en sevilen tatlılarından biri olan dondurma, sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen bir lezzet olmasının yanı sıra bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilmektedir. Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar özellikle hijyenik olmayan ortamlarda üretilen veya açıkta satılan dondurmaların tüketiminden kaçınılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Riskli Gıda: Dondurma

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, dondurmanın sıcak havalarda tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmesi riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle dondurmanın temel malzemesi olan sütün hızla bozulabileceğini ifade eden Göktürk, dondurmanın üretiminden tüketimine kadar sürekli olarak -18°C derecede muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde, ürünün bozulabileceğini ve tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

Hijyen Kuralları Hayati Önem Taşıyor

Rabia Deniz Göktürk, dondurma üretiminde hijyen kurallarının önemini vurgulayarak, kullanılan malzemelerde bulunan bakterilerin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirtiyor. Salmonella ve brusella gibi bakterilerin özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle bulaşabileceğini söyleyen Göktürk, tüketicilere güvenilir ve hijyenik ürünler tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Dondurma Tavsiyeleri

  • Pastörize sütten üretilmiş ürünleri tercih edin.
  • Paketlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
  • Açıkta satılan dondurmaların hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun.
  • Dondurmayı aldıktan sonra hemen dondurucuya yerleştirin ve erirse tekrar dondurmayın.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.